Diyet, şekersiz kolalar içip tuzsuz yemekleri ekmeksiz yemek değildir. “Diyet” aslında bir insanın beslenme alışkanlığının düzeni demektir.
Elbette ki beslenme alışkanlığında tuza, şekere yahut una yer vermemek de vardır ancak bol şeker tüketmeyi gaye edinen diyetler de vardır. Bakılması gereken başlıca nokta diyetin ne için, ne amaçla uygulanacağıdır. Kilo vermek mi yoksa kilo almak mı?
Diyetin amacından sonraki dikkat edilecek nokta ise vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddeleridir. Diyetisyenler; yaş, cinsiyet, boy, kilo gibi birçok kavramı göz önünde bulundurarak bireye özel bir liste hazırlarlar. İşte un, tuz ve şekerden oluşan 3 beyazın akıbeti de bu safhada belli olur.
Yalnızca 3 beyaz değil, patlıcandan pirince kadar bireyin nelerle besleneceği tamamen vücudunun ihtiyaç duyduğu besin maddelerine göre belirlenir.
Diyetin Bağışıklık Sistemine Etkisi
Bağışıklık sistemi, insan vücudunu dışarıdan gelecek hastalıklara ve tehditlere karşı koruyan, vücuda giren bakteri ve virüslerden kaynaklı hastalıkların daha hızlı iyileşmesini ve aynı hastalığın tekrarlanmamasını sağlayan koruyucu bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile vücut hastalıklara karşı daha dirençli oluyor ve bu sayede insan vücudunu tehdit eden hastalıklardan da korunmuş oluyor. Ve aynı şekilde bağışıklığın zayıflaması ile de hastalıklara davetiye çıkmış oluyor.
Bağışıklık sistemi de bireyin yaşadığı yerin temizliği, ekstra olarak alınan ilaçlar ve bireyin beslenme alışkanlığı ile bağlantılı olarak güçleniyor. Bağışıklık sistemine etkisi olan en önemli etken ise beslenme alışkanlığı yani diyet olarak karşımıza çıkıyor.
Yani diyet, bağışıklık sistemini güçlendirir diyebilir miyiz? Elbette hayır. Bunun için diyetin amacına ve uygulanma şekline bakmak gerekir.
Örneğin, kilo vermek için yapılan diyetlerde genellikle vücuda giren besin maddelerinin azaltılması amaçlandığından kontrol edilmezse muhakkak ki bağışıklık sistemini yıpratan sonuçlara çıkacaktır.
Alanında uzman bir diyetisyen gözetiminde yapılan kilo verme amaçlı diyetlerde, mutlaka alanında uzman bir diyetisyen gözetiminde beslenme listesi hazırlanmalıdır. Uzman diyetisyenler, bireyin kısmasını istediği besinlerin yerine tamamlayıcı olarak başka besinler ekleyerek vücudun ihtiyaç duyduğu maddeleri almasını sağlayacaktır. Bu sayede bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmiş olacaktır.
Aynı şekilde kilo alma amacıyla başlanan diyet programlarında da gereğinden fazla besin maddesinin tüketilmesi sonucunda vücudun bağışıklık sistemi olumsuz etkilenebilir.
Diyetin İnsan Vücudundaki Yeri
Kaş yapayım derken göz çıkarmak da mümkün. Vücut geliştirmek amacıyla başlanan bir diyet programının içeriği ve şekli düzgün ayarlanamazsa bağışıklık sistemi de düşer.
Doğru tekniklerle uygulanmayan bir diyet programının bağışıklığı düşürdüğü gibi doğru şekilde uygulanan bir diyet programıyla bağışıklığı güçlendirmek de mümkün. Önemli olan nokta mahalle arasında duyulan kulaktan dolma bilgilerle değil, işi bilen bir profesyonelin gözetiminde uygulanan diyetin kolay kolay bağışıklığa olumsuz etkisinin olmayacağıdır.